Nakupovanje

Poznaš blišč in bedo zapravljanja?

Te je groza bančnega izpiska?

Noben nakup ne zapolni praznine?

Skrivaš svoje nakupe pred ljubljenimi?

Petra obožuje kolekcije, pa naj gre za dišeče svečke ali nakit, in ni zadovoljna, dokler ne kupi vseh izdelkov, ki jih ponujajo kot kolekcijo. Tina obožuje parfume, lepe stekleničke lično zlaga v vrste in vedno znova najde opravičilo za nov nakup, čeprav ima zaloge za 10 let. Jaka je mahnjen na tehnične pripomočke. Vznemirjen je, ko kupuje pripomočke za telefon – od ovitkov do bluetooth slušalk in raznih prenosnih polnilcev.

Morda poznate ljudi kot so Petra, Tina in Jaka, ali pa ste to sami. Vsak ima svojo šibko točko. Za nekatere je to nakupovanje. Lahko se je izgubiti v nakupovalnem centru z modnimi oblačili in čevlji ali v trgovini z zanimivimi tehničnimi pripomočki. Kar ne moreš oditi stran in zapreti denarnice. Morda se vam po glavi podijo misli kakor: »Manjka mi samo še ta obleka!« ali »Potrebujem samo še te nove slušalke!« Žal pa lahko pretirano nakupovanje preraste v zasvojenost, kar je lahko problem tudi iz finančnega vidika.

Pretirano nakupovanje je lahko odziv na negativne občutke, s katerimi se ne moreš ali ne želiš soočiti. S pomočjo terapije se lahko otresemo te nadloge, ki lahko resno ogrozi vaše finančno stanje.

BOLJŠA IZBIRA

KOT NASLEDNJA 

NAKUPOVALNA TERAPIJA

 

 V ciljno usmerjeni psihoterapiji bova:

  • prepoznala sprožilce, ki vas potiskajo v nakupovanje,
  • sestavili seznam alternativnih dejavnosti,
  • v procesu boste imeli podporo, vodenje in strokovno refleksijo,
  • z večjim samozavedanjem boste lahko sprejemali boljše odločitve glede svojih financ.